K2 Panoramic split

K2 Panoramic split

Postby tablatabla » Sun Dec 28, 2014 9:28 pm

K2 Panoramic split 2012

К2 винаги са били еталон за иновации и качество. След чудесните дъски, които ни радваха редица сезони и доказаха защо К2 никога няма да ни подведат, дойде ред и на сплитборд революцията, която се развихри като ураган през последните два сезона. Чест прави на К2, че предложиха първият си сплит на пазара, преди да стане ясно че в сплитбординга има "пари" и почти всички "големи" да се изпреварват да пускат първите си модели тъй като се оказа, че не са били далновидни да предвидят бъдещето.

За сезон 2011-2012г. се появи първият сплит на компанията - К2 Panoramic. Дъската се предлага в голям избор от дължини: 154, 158, 162, 168см., като практически те покриват всички нужди, още повече като се отчита една особеност при сплитбординга - желателно е дължината на дъската да е поне 4-5см. по-дълга от обичайното за даден човек. Това се налага поради две причини: за да има нужната площ да "плува" в пудрата, към което принципно е насочена цялата идея за "фрирайд" и "беккънтри" карането, второ - поради предполагаемото по-голямо тегло върху дъската, заради повечето багаж и екипировка нужни за преходи и изкачване във високата планина.

Конструкцията включва всички новости за К2 към момента. Тяхната разработка за сърцевина от бамбук - Bambooyah™ Blend WH4, която идва с 5 годишна гаранция и която се появи за първи път в топ-фристайл моделът "Fastplant" след тригодишна разработка. Сърцевината освен нужната здравина има две други, големи предимства - изключително ниско тегло и същевременно еластичност, което води до много добър "поп".
Формата е типичен "дайрекшънъл" туин, много плавно оформен, което прави дъската добра и за доста фристайл елементи, не само за типичен "фрирайд". Налични са и характерните са висок клас дъска нишки от карбон, който дават нужната здравина при "странично" усуквания в краищата и средата. Основно здравината се дължи на нишките от фибростъкло, които са преплетени по цялата дължина на борда. Базата е "синтерирана", също характерна за по-скъпите дъски и качествени дъски. Стенсът, е Setback 1” (25mm), тоест изнесен назад спрямо центърат на дъската, за да може тежеста предавана при каране да се пренесе към опашката на дъската и така да "изплува" по-лесно носа в пудрата. Това е характерно за всички "фрирайд" дъски.
Профилът на дъската е т.нар. All Terrain Rocker, като е разпределен 30% рокър в краищата и 70% флет в средната част.

Дъската идва в два варианта - само дъска, или окомплектована със сплитборд кит на "Воле" и колани на "Pomoka", специално рязани и брендирани за К2. Интересно решение за монтаж на коланите, е характерните и за ските на К2 "дупки" в краищата, в които се закачат коланите. Тези комплекти водят и до много добра пакетна цена и практически правят дъската готова за каране веднага. Не е нужно да търсите подходящи колани, а колани на други производители няма да имат характерния хардуеър за К2.
Моите лични впечатления след два сезона активно каране са повече от чудесни. Благодарностти тук и на Мишо от SnowArea, който достави комплекта за мен, когато тук не можеше да се намери лесно сплитборд, камо ли последен модел тогава. Дължината на моят сет е 162см, при нормално 158см с които карам от години.

Разглабянето за преминаване режим "пантене" става много бързо, като тук си проличава удобството на системата на К2 за закачана на коланите. Въпреки наглед "меката" и тънка като профил дъска, без проблем издържа моите 85 килограма, плюс поне още 10тината кила, добавени от екипировката в раницата. Рокъра "вади" дъската с лекота над пудрата и при пантене, като две ,отделни "ски" и като цял борд при каране.

Дъската е повратлива въпреки все пак сериозната дължина от 162см. При "твърди" терени има лека нестабилност, но не е проблемно в никакъв случай. Също честко задаван въпрос е: "има ли лошо усещане поради луфтът в средата?" - не, абсолютно никакво влияние не оказва при каране, дори когато там влиза сняг. Автоматите с които оборудвах този сет са "Spark R&D" модел "Burner"
Въобще един чудесен сплитборд, който би паснал на мнозина карачи, дори с по-големи претенции и опит спрямо избора на дъска.

Моделът беше повторен и през следващия сезон, с някои промени. Повече за разликите между модел 2012г. и този за 2013г. може да прочетете тук:
http://easyloungin.com/forum/topic.php?id=11305

Любо Бързаков
а.к.а. tablatabla
2014

split kit
split shop
K2 split kit
Spark
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=418057254990446&set=t.100001805059302&type=3&theater
tablatabla
 
Posts: 1
Joined: Sun Dec 28, 2014 9:26 pm

Return to Тест

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron